pondělí 18. února 2013

Nevezmeš předsevzetí své nadarmo!




Nové začátky – jak pěkně život naštěrchají i pocuchají! Hezky oddělí „bylo“ a ukážou na „bude“. A i když některé začátky bývají skutečně přelomové a zásadní, pořád při tom všem člověk vlastně hlavně „je“ a přitom má „bylo“ v batůžku na zádech a „bude“ se jen zrcadlí v pohledu jeho očí.
Některé nové začátky si tak nějak vynutí okolnosti a okolí, jiné, ty lepší, si sami zvolíme. Taková předsevzetí mají s novými začátky hodně společného. Vlastně všechno. Chceme změnit staré, nevyhovující a darujeme si nový začátek.




Stala se mi taková půvabná věc (nad tím přívlastkem jsem dlouho přemýšlela a nakonec jsem zvolila tento zcela nepatřičný, nu posuďte sami). Totiž předsevzala jsem si už v prosinci, že v prvním blogu roku 2013 budu psát o předsevzetí. O nových začátcích, o předsevzetích, o mém předsevzatém roce 2012.

Kdybych to celé neměla ve své režii, řekla bych, že je to ironie osudu takhle se zaseknout na svém vlastním předsevzetí, odkládat, protahovat, natahovat a psát zrovna o předsevzetích až teď. Ale že mi v tom osud nijak nepomáhal, všechno jsem to obstarala sama, tak to tu na rovinu přiznám a hezky logicky zakomponuji do plánovaného textu.
Totiž o tom to právě je: O tom mluví lidé, kteří ofrňují nosem nad všemi, kdo si dávají předsevzetí. Stejně je člověk nedodrží. Pak si to vyčítá. Pak ho to frustruje. Jak stádo si všichni sepisují na přelomu roku předsevzetí, které jim vydrží týden nebo den. „Já to nedělám.“ Nebo jinak – „Také jsem si dával předsevzetí, které jsem pak nedokázal splnit. Už takovou blbost nedělám.“

Myslím, že je na tom kus pravdy, ovšem stejně patřím k těm druhým a těm taky solidárně fandím (ti druzí nejsou „všichni“, ba dokonce spočetla jsem si to a je jich určitě menšina). Ostatně i rozhodnutí nedávat si žádná předsevzetí je předsevzetím. Takové předsevzetí se dodržuje snadno, ale málokdy s sebou přináší i skutečnou spokojenost s tím, jak to člověk v životě má. Je tu ovšem hrstka šťastných, kteří předsevzetí k životu vůbec nepotřebují – jsou se sebou naprosto spokojení, a větší hrst těch, kteří spokojení se sebou úplně nejsou, ale ne až tolik, aby jim stálo za to cíleně se snažit něco ve svém životě a na sobě změnit. Jednoho takového mám doma, zajímavý exemplář.

A že se protiklady přitahují, tak já jsem si dávala předsevzetí snad odjakživa. Většinou kolem mých narozenin v létě, protože oslavy nového roku tak nějak nemám ráda a ani hromadné akce, takže ani hromadná předsevzívání. A pak, před třemi čtyřmi roky, mě tak nějak doběhl život, že jsem mu přestala stačit a jediným mým předsevzetím bylo jej nějak kočírovat a zvládat přežívat, aniž bych se propadla do nepatřičného zoufalství. Na další cílené zlepšování sebe sama nebyla síla, ani prostor.

Až rány ohňostrojů 2012 a má tehdejší aktuální četba (Vlastní životopis od Agathy Christie, z kterého mi pro můj život mimo jiné jasně vyplynulo, že je život příliš krátký, aby se jej člověk bál a že je ho potřeba brát jako hru; a Projekt štěstí, kde bylo pár pěkných konkrétních nápadů a hlavně už jen to samo předsevzetí být šťastný) mě přiměly darovat si opět nové začátky.

Vytáhla jsem tedy ze šuflete staré sešity s novými začátky a nestačila se divit. Já si totiž nikdy nedávala jedno předsevzetí, většinou jsem měla spoustu plánů sama se sebou v mnoha různých oblastech. Ač ty dlouhé seznamy svědčí o mé schopnosti sebereflexe a zrůdném perfekcionalismu, také jasně dokládají onu frustraci, když člověk neplní, co si naložil. Nové termíny, další a další posouvání začátků až… klidně až k listopadu. Jenže! Jenže jsem taky objevila, fakticky, na mou duši na Béďovy uši, že se mi podařilo spoustu věcí zvládnout. Nebyly to takové ty viditelné, jakože třeba perfektně ovládnout anglický jazyk nebo naučit se hrát na akordeon, ale byly to vlastně ty nejtěžší – změnit své myšlení, svůj přístup, samu sebe. A nebylo to za jeden rok, jen postupně najednou zmizely ze seznamu i z mého života. Je to pěkné najít důkaz, že je v silách člověka, změnit sebe a svůj život k lepšímu.

Proto skutečně neskutečně fandím každému „blbci“, kterého vidím prvního ledna běžet po silnici. Ten, kdo si dává předsevzetí a nejen na Nový rok, i když třeba není schopen splnit ani jedno jediné, to totiž se sebou nevzdal. A to mi přijde vážně fajn! Nejspíš začnu lidem přát namísto obligátního „ať se Ti splní Tvé sny“, aby si splnili svá předsevzetí. Zdá se to jako uskutečnitelnější přání, když se jeho splnění přenese do jejich rukou.

Tak ať se Vám splní Vaše předsevzetí! :o)
  

3 komentáře:

  1. Tady exemplář. Musím upřesnit svůj odmítavý postoj k předsevzetím, neboť má žena, jako asi všechny ženy, zjednodušuje, pokud přijde řeč na klidnou povahu jejího muže, jíž má žena a potažmo všechny ženy netrpělivě a chybně říkají lenost.
    Ano, proč to nepřiznat, včasným rozpoznáním a vynecháním takových činností, které bych býval stejně nedovedl až ke zdárnému konci, řídne můj pomyslný (reláný totiž přirozeně (tedy od přírody = správně) neexistuje) rozvrh činností.
    Ale zpátky k tématu předsevzetí. Jsem toho názoru, že dát si předsevzetí už samo o sobě značí, že nepořítám s tím, že bych se vlastní vůlí dovedl čeho dobrat a tak chci pomocí umělé kumulace pocitu zatím neexistující viny (protože co jiného předsevzetí je?) docíliti vykonání kýženého jaksi mým tělem a mou vystresovanou osobností, nežli přímo sebou. Stavím tak sebe do role manipulovaného a manipulátorem jsem přitom sám.
    Oproti tomuto modelu stavím model, z mého pohledu snad až modelku nepředsevzeťí ale čisté vůle. Není to tedy tak, že bych nebyl tím romantickým "blbcem", kterým po přečtení článku mé milované ženy každý zatouží být, já jsem, a říkám to se slzami v očích, bláhový! Bláhový je ten, kdo chce svým srdcem změniti srdce své přímo, bez okliky přes zbytek těla.
    Tím se přirozeně dostáváme k otázce selhání. Jistě, má vůle není dokonalá a stejně jako je možné nedostáti předsevzetí, je také možné nepřemoci se svou vůlí k aktivní činnosti. Jsem toho názoru, že člověk, který se zklame ve své vůli přímo, je jaksi blíže tomu naštvati se na sebe a opravdu cosi v sobě posílit, než člověk, který se zklamává skrze přesvědčení.
    Nemyslím to ve smyslu praktickém, samozřejmě - ach ženy! kam vy s tou věčnou praktičností jednou dojdete! Tedy uznávám, že zklamání (a strach ze zklamání) z přesvědčení je pro procentuelně účinnější v dokopávání lidí k činúm, zatímco hříšnící čisté vůle často ani nezaznamenají, že zhřešili. Ano! Nestydím se za to, tedy popravdě se za to trochu stydím, ale to už je takový život, takovou daň si bere život se sebou samým! Co pozitivní jest na přístupu, pracovně řekněme, neefektivně-volním, jest kvalita úspěchu.
    Dokázat se takto změnit, bez dohledu předsevzetí a pod plným hypnotickým vlivem vlastního ega, které vždy našeptává, že vše je v pořádku, a že já jsem zcela úžasný (alespoň mně to občas našeptává), to je neobyčejně cenné. Myslím, že v zásadních věcech se lze změnit jedině takto. Jedině tak dokážu sám sobě přičíst všechno bláhové hrdinství, které za změnou stojí a jedině díky vzniklé Narcistní auře dovedu tuto změnu přijnout opravdu za součást sebe sama.
    ...
    Má milá ženo, Puntíku, nechci tím říci, že bys se svými předsevzetími byla nějak zvlášť vedle. Cením si na tobě právě toho, že je dovedeš odkládat až na dobu, kdy si jejich splnění zvolíš vlastní vůlí a právě proto jsi tak úžasná a dovedeš se tak moc měnit(nepřáli byste si vědět jak nevycválaná má žena byla ještě před několika lety, je to uplný zázrak, jak na sobě maká). Tedy jen více oddalování, bere-li toto oddalování předsevzetím berličku a dává-li jim místo toho vůli. (Jsem příliš unešen, než abych si to teĎ po sobě četl tak se omlouvám za překlepy)

    OdpovědětVymazat
  2. Tomu se říká partyzánské blogování. Založ si vlastní blog, muži! A taky se tomu vznešeně říká "obkecávání" - ono totiž předsevzetí není nic jiného, než jasná formulace toho, co chci vlastní vůlí docílit. Obezličkami je jen to, že si na tu formulaci pořídím nový deníček, novou tužku, novou nástěnku, vygumovávám a přepisuji termíny splnění... Zvlášť někomu tak zapomětlivému by se hodilo si svou čistou vůli jasně zformulovat, bez toho se totiž pak prostě neděje vůbec nic, není jasné, co by se vlastně mělo dít, a břemeno padne pak na druhého (v tomto případě na mě), aby člověka bez vlastních předsevzetí, ehm tedy bez aktivní čisté vůle změnit se, neustále vycválával!

    OdpovědětVymazat
  3. Poklona vám oběma, přesně něco takového jsem si potřebovala přečíst.

    OdpovědětVymazat